Nedonošené děti a jejich krmení

Málo maminek a tatínků očekává, že se setkají se svým maličkým tak brzy, takže přečtením tohoto článku si uděláte představu, co se může stát, když se vaše dítě narodí dříve

Málo maminek a tatínků očekává, že se setkají se svým maličkým tak brzy, takže přečtením tohoto článku si uděláte představu, co se může stát, když se vaše dítě narodí dříve, než je plánováno. Nezapomínejte, že pomoc a odborný přístup lékařů a zdravotních sester a vaše velká láska mohou dělat zázraky.

Dokud nejsou větší a silnější, potřebují nedonošené děti více živin a energie než donošené děti. Technika krmení nedonošených dětí může být také odlišná, poněvadž pro nedonošené děti je sání a polykání obtížnější, takže kojení nebo krmení z láhve pravděpodobně zpočátku nebude možné.

 

Jak jsou nedonošené děti krmeny v nemocnici

V závislosti na tom, jaký druh výživy dítě potřebuje, existuje několik způsobů, jak může být nedonošené dítě krmeno. Pokud je to možné, pak je první volbou mateřské mléko stejně jako u donošených dětí. I když není zatím možné krmit vaše dítě přímo, nepodceňujte význam vašeho blízkého kontaktu – když ví, že jste nablízku, pomůže mu to cítit se bezpečně a jistě.

  • Nejzranitelnější děti jsou krmeny nitrožilně přímo do krevního oběhu, aby jim byl zajištěn plynulý přísun živin.

 

  • Nedonošené děti, které nejsou schopné sát přímo z prsu, ale nepotřebují již být vyživovány nitrožilně, lze krmit odstříkaným mateřským mlékem přes sondu, která vede z nosu nebo úst přímo do žaludku.

 

  • Pokud je dítě již vyzrálejší, je možno přejít na krmení injekční stříkačkou nebo jiné alternativní způsoby krmení. Ošetřující sestra vám vše vysvětlí.

 

  • I předčasně narozené dítě může sát z prsu – vždy však záleží na stupni jeho vyzrálosti a jeho zdravotním stavu. Sestra a lékař vám ukážou, jaký způsob krmení je nejvhodnější v daném období pro vaše miminko.
  • U předčasně narozeného dítěte je žaludek malý a jeho trávicí systém nevyvinutý, takže obvykle potřebuje menší množství potravy, která je však výživnější a musí ji dostávat častěji než donošené dítě.

 

 

Kojení nedonošeného dítěte

V nejlepším možném případě zahájíte kojení již v nemocnici a budete v něm pokračovat i doma. Nezapomínejte, že pro kojení nedonošených dětí se hodí jiné polohy než pro donošené dítě. Dokud se vaše dítě nedokáže nakrmit samo z vašeho prsu, můžete pokračovat v odsávání a krmení mateřským mlékem jinou techniku, takže dítě nepřijde o důležité látky z vašeho mateřského mléka.

 

Krmení kojeneckým mlékem

Někdy i přes veškerou snahu nebudete mít dostatek mléka pro vaše dítě. Nemusíte se obávat, že by vaše miminko strádalo. Poté, co bude vaše dítě propuštěno domů, může mu lékař předepsat speciální kojenecké mléko - takové mléko svým složením odpovídá zvýšeným nutričním požadavkům nedonošených dětí. Před odchodem z nemocnice vám personál ukáže, jak máte vaše dítě krmit, takže doma budete pokračovat v obvyklém režimu. Pokud bylo vašemu dítěti předepsáno speciální mléko pro nedonošené děti, pak by mělo být po čase schopné přejít na běžné kojenecké mléko. Váš lékař vám poradí, kdy je na to vaše dítě připraveno.

 

Problémy při krmení

I u donošených dětí se vyskytují problémy při krmení jako nadbytek vzduchu v žaludku kojenecká kolika. Nedonošené děti jsou k těmto problémům ještě náchylnější kvůli jejich nezralému trávicímu systému. Existují určitá opatření, kterými můžete minimalizovat pravděpodobnost výskytu problémů:

  • pokuste se zajistit, aby dítě nepolykalo příliš mnoho vzduchu. Pokud krmíte z láhve, může pomoci použití savičky s menším otvorem a antikolikové láhve,
  • krmte dítě v co nejsvislejší poloze,
  • po krmení jej nechejte řádně odříhnout.

Další běžný problém při krmení, který se vyskytuje u nedonošených dětí, je ten, že často pokračují v sání, aniž by pily další mléko. Nenutritivní sání je může vyčerpat ještě předtím, než budou dostatečně nakrmeny, takže dávejte pozor na signály únavy u dítěte – např. zpomalení tempa sání. V tom případě, vaše dítě pravděpodobně potřebuje přestávku. Musíte ho tedy jemně odtáhnout od vašeho prsu nebo mu odebrat láhev, abyste mu dala možnost nadechnout se a odpočinout si.

O specifické péči o nedonošené děti se můžete dočíst v prvním díle článku Péče o nedonošené děti I.: Vývoj, váš vztah a krmení  a druhém díle Péče o nedonošené děti II.: Péče, masáže a ochrana před nemocí .

Další články

Related
15 min čtení

Málo maminek a tatínků očekává, že se setkají se svým maličkým tak brzy, takže přečtením tohoto článku si uděláte představu, co se může stát, když se vaše dítě narodí dříve

Antonín Brinzík·07-04-23
Related
12 min čtení

Kočárek je po autosedačce nejdůležitější věcí, jakou budete do výbavy pro miminko kupovat. Vybrat správný je, i když se to možná nezdá, věda

Antonín Brinzík·07-04-23
Related
20 min čtení

S blížícím se termínem porodu je naprosto přirozené, že se zvyšuje nervozit nejen maminek, ale často i tatínků. Několikrát denně si

Petra Jakšová·07-04-23
Related
5 min čtení

Internetový prodej má jednu zásadní nevýhodu, a to že si Vaše dítě obuv nemůže vyzkoušet.

Petra Jakšová·07-04-23